Dimarts 16 de maig veurem “Bajo el sol”, de Dalibor Matanic

Aquesta és una imatge de la pel·lícula Bajo el sol”. I aquesta noia es diu Jelena (tot i que podria dir-se Natasa o Marija, ja us ho explicaré), és sèrbia i està prenent el sol en mig del camp,  doncs viu a pagès. A Croàcia hi ha una dita que expressa que quan el sol se situa a la part alta la gent es pot tornar boja. Diuen que aquest sol pot ser tan abrusador que pot resultar difícil de gestionar. I aquesta bogeria pot ser positiva o pot omplir als personatges d’odi i violència. Coses dels Balcans…

“Bajo el sol” narra tres històries situades en 1991, 2001 i 2011 que, en principi, no tenen relació entre si, encara que estan interpretades pels dos mateixos actors principals. (La Jelena de la fotografia serà després la Natsa de la segona història i la Marija de la tercera). Són relats al voltant d’amors prohibits, és a dir, interètnics, bàsicament entre croats i serbis, viscuts amb passió pels seus protagonistes.

“El que passa a Croàcia és que el paisatge és tan bell i el clima tan càlid que la vida és agradable i no esperes que passi res dolent. La naturalesa  t’afecta perquè és molt exuberant. M’agrada aquesta idea que el paradís es converteix en l’infern. A principis dels 90 ningú esperava que pogués haver-hi una guerra. S’acostava el conflicte, però la gent pensava que no arribaria al camp de Croàcia ni que seria el que va acabar sent. I va ser una mica tot sobtat, de cop i volta el país estava sumit en una violència inimaginable”, diu el director.

Què ens poden mostrar tres històries d’encontres i des encontres entre un jove croata i una noia sèrbia al llarg de tres decennis?  Doncs, per exemple, aquesta situació cada cop més extensa avui d’animositat cap els demés. Des de la islamofòbia fins el racisme i el rebuig de grups immigrants, estem cada dia submergits en una actualitat que enfronta la tolerància i l’acceptació amb la por i l’odi.

Tres històries que, si substituïm els noms de Jelena i Ivan, pels de “Romeo i Julieta” també es podrien veure com unes versions molt actualitzades de l’obra shakespeariana.

Un Premi Especial del Jurat del Festival de Canes que espera el vostre veredicte.  Jo també.

Antoni Kirchner

Sopar de Cinema Nº 78. Segona època. Dimarts 16 de maig de 2017. A les 20:00 “Bajo el sol” de Dalibor Matanic. Boliche Cinemes.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s