Dimarts 3 de maig soparem amb els records (“Les souvenirs”, de Jean-Paul Rouve)

ALa senyora es diu Madeleine, té 82 anys i fa poc temps que ha enviudat. Viu tota sola en un pis a París. Els seus tres fills volen ajudar-la però sembla que acaben decidint per ella qué és el que li convé.

El jove es diu Romain, té 23 anys i encara no sap exactament què vol fer amb la seva vida. Voldria ser escriptor, però… Ara està acompanyant a la seva àvia Madeleine i passejant per un parc d’Étretat, un municipi prop de Le Havre, molt conegut pels seus penya-segats.

Què hi fan la Madeleine i en Romain a Étretat? Les souvenirs és una pel·lícula que ens transmet la sensació que tots els seus personatges van a la recerca del seu destí. Uns començant la vida, altres travessant el seu ocàs.  Diu el seu director Jean-Paul Rouve “És una mica el que volia explicar, la transició entre totes les edats. També descriure aquests períodes que donen pas a una cosa nova, i altres en què sents la necessitat de tirar la vista cap enrere”. Tinc la impressió que, molt ràpidament, ell deixa de veure-la com la seva àvia i la comença a veure com una dona: es pregunta quin ha estat el curs de la vida d’aquesta dona que va ser jove, es va casar, va tenir fills, néts . No es planteja el seu estatus social sinó l’ésser humà que és.

La memòria es converteix així en l’element que vertebra bona part de la pel·lícula, sobretot a través del personatge de Madeleine, que desafiarà als seus fills per demostrar-los que segueix sent propietària de les seves pròpies decisions. Ja ho diu un personatge del film: “Quan el present s’estanca s’ha de recuperar l’essència del passat”.

I tot, tot, amb un polsim d’humor. Què més podem desitjar per una nit del “Sopar de Cinema”? Que ens hi acompanyeu, com sempre.

Antoni Kirchner

Sopar de Cinema Nº 55. Segona època. Dimarts 3 de maig de 2016. A les 20:00 “Les souvenirs” de Jean-Paul Rouve. Boliche Cinemes.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s