Dimarts 26 de gener parlarem de “Mia Madre”

??????????????????????

Margherita  (Margherita Buy) i Giovanni (Nanni Moretti) són germans. Ella és directora de cinema amb els ulls força envermellits. Ell ha refusat un càrrec professional perquè vol cuidar a la seva mare, que està hospitalitzada en estat greu. Són dos dels personatges principals del film Mia madre de Nanni Moretti  (actor i director), que veurem i comentarem el pròxim dimarts.

La imatge ens mostra als dos germans expressant la preocupació que estan patint  per aquesta circumstància agreujada, en el cas de Margherita, perquè es troba en ple rodatge d’una pel·lícula. És una producció amb els problemes inherents a una feina d’aquestes característiques, amb un rodatge que es complica pel fet d’haver de treballar amb un famós actor nord-americà, d’origen italià, contractat com a protagonista.

Aquests no són tots els problemes quotidians que ha de superar Margherita. Té una filla en plena crisi d’adolescència i al seu costat sempre hi troba aquest germà que és capaç de fer el que ella sembla que no pot: deixar-ho tot per estar al costat de la seva mare. Margherita sembla que es pregunti si podrà tirar endavant amb la pel·lícula, i cóm superarà les preocupacions que la desestabilitzen.

El fet que un dels problemes principals que  mostra “Mia madre” sigui el rodatge d’un film ens permet preguntar si estem davant d’una pel·lícula que tracta del cinema dins del cinema.  La resposta és un sí i no. Més aviat sembla que l’autor hagi volgut tancar les pàgines d’una època de la seva vida, en la que la seva mare estava greument malalta mentre ell rodava un film. “El cinema té l’obligació de mostrar-nos tot  allò que ens passa desapercebut, ja sigui perquè no ho sabem veure o per la força del costum” diu Nanni Moretti.

També podríem preguntar-nos si aquest film és un homenatge a la mare de l’autor, professora de llengües clàssiques.  “Parlaré d’una cosa que em fa mal i em molesta: després de la mort de la meva mare, i a través del que m’explicaven els seus antics alumnes, vaig tenir la sensació que se  m’havia escapat alguna cosa, però que els seus alumnes havien captat i em comunicaven , i era essencial”…

No sé què passarà el pròxim dimarts ni a les conclusions que arribarem, crec que hi ha una mica de tot i unes situacions amb un polsim d’humor que ens permet retrobar a aquest cinema italià que ha estat capaç d’explicar les històries més serioses amb un embolcall agredolç de comèdia.

Aquesta setmana en la qual ens ha deixat un mestre del cinema com Ettore Scola, coincideixen dos estrenes d’altres insignes autors italians, probablement deixebles seus, com Nanni Moretti i Paolo Sorrentino (recorden “La gran belleza” ?). De Nanni Moretti veurem i comentarem “Mia madre” el dimarts dia 26 de gener, de Paolo Sorrentino veurem i comentarem La juventudel dimarts 9 de febrer. Preneu nota, si us plau. Cada setmana no hi ha estrenes d’aquesta categoria… i en els Sopars de Cinema estem (ben) acostumats a veure les pel·lícules més importants. No?

Antoni Kirchner

Sopar de Cinema Nº 49. Segona època. Dimarts 26 de gener de 2016. A les 20:15: “Mia madre” de Nanni Moretti. Boliche Cinemes.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s