Dimecres 17 de juny, soparem amb la Binoche (Viaje a Sils Maria)

FOTO 1Juliette Binoche podria ser, perfectament, l’actriu que més vegades ens ha acompanyat en els “Sopars de Cinema”. Sense mirar l’arxiu, la recordo, per exemple, a les ordres de Michael Hanecke a Caché(2005), tant preocupada per conèixer qui enregistrava les cintes de vídeo des de la vorera del davant de casa seva i després els hi enviava anònimament. A Las horas del verano (Olivier Assayas, 2008) acompanyava al seu marit en la discussió entre germans que devien fer-se càrrec de les obres d’art que la mare els havia deixa’t  en herència … A Copia certificada (Abbas Kiarostami, 2010) un home i una dona es coneixien en un poblet italià del sud de la Toscana. Ell era un escriptor anglès que hi havia anat per donar una conferència, ella era una galerista francesa… un agradable drama romàntic de dos persones soles en terra estrangera.

La Binoche, com familiarment li diuen els qui l’aprecien, és una actriu que sap estar davant de la càmera, que aguanta un primer pla, que omple un escenari, per exemple interpretant “Antígona” a la Gran Bretanya aquests propers mesos. I el seu ‘feeling’ amb l’Olivier Assayas ve de molt  lluny.   Ell va ser l’autor del guió del primer film en la que Juliette va tenir un paper protagonista. Era el 1985 i la pel·lícula, La cita”, amb  Lambert Wilson i el Trintignan fent-li costat.  Ara ja ha fet 60  llargmetratges,  és una actriu consagrada i als 51 anys està en el millor moment per interpretar el personatge de Maria Enders aViaje a Sils Maria.  Sé com va començar tot…

Sembla ser que la Binoche i l’Olivier es van reunir en un bar de la Riviera francesa. Un bar amb les parets plenes de retrats en blanc i negre d’estrelles del cinema. La Binoche, ara, ja no és la ingènua tremolosa que donava la talla a Los amantes del Pont Neuf (Leos Carax,1991).  Els anys l’han convertit en una autèntica dama del cinema, una estrella de prestigi i amb experiència, exactament tal com és el personatge de Maria Enders, que li pot proporcionar una oportunitat per reflexionar sobre fins on ha arribat.

De què van parlar en aquell bar? L’Olivier li devia explicar que volia pintar el retrat seriós d’una artista que fa la seva feina tan seriosament que, de vegades preocupa, perquè les seves demandes van més enllà de l’habitual. Li devia recordar que Maria Enders va arribar a obtenir la fama en una obra de teatre que mostrava la relació interessada entre ella, una noia de 18 anys i una gran actriu, una dona de 40. Ara el director li explica que ella podria repetir l’experiència, però aquest cop interpretant l’altre paper, el de l’artista de 40 anys, l’amant amargada i trencadissa que es veu constantment desafiada per la presència de la seva jove assistenta…

Aquesta part de l’argument em recordaEva al desnudo”,  però en aquesta versió de Olivier Assayas, el que ha de passar en la pantalla sembla que també es reprodueix en la vida quotidiana.

Un joc de miralls en el qual podem entrar i gaudir d’unes actrius extraordinàries, a la Binoche l’acompanyen Kristen Stewart   -la primera actriu nord-americana que guanya el César francès d’interpretació-  i Chloé Grace Moretz

No tinc espai per continuar explicant-vos la conversa d’aquells dos amics tot especulant sobre una pel·lícula que, al final es va fer, i la van interpretar i dirigir. Una pel·lícula que es titula “Viaje a Sils Maria” i  nosaltres la podrem veure i assaborir el pròxim dimecres. Hmmm. Binoche? Assayas? Kristen? Chloé?  L’estrena de la setmana al nostre plat! Servits?

Antoni K.

Sopars de Cinema Nº 42. Segona época.  Atenció al día: Dimecres dia 17. Atenció a l’horari: a les 19:50  “Viaje a Sils Maria”  de Olivier Assayas. Boliche Cinemes.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s