Dimecres 26 de novembre ens passejarem pel “Born”

15 BORN MARIANNA VIOLANT (1)Quina mirada! Amb aquets ulls tan expressius sembla que Mariana (Vicky Luengo) estigui dient a Violant (Mercè Arànega) que està disposada a tot per sobreviure. Certament es pot palpar la crisi que es pateix a Barcelona. Les coses no van gens bé: el comerç no acaba de funcionar, sovintegen els desnonaments per hipoteques impagades, tot i que sempre hi ha qui fa càlculs per si se’n  pot  treure un rèdit, un negoci atípic – potser un monopoli?-  en mig del desgavell general.

No. No parlem de la Barcelona actual, que pateix totes aquestes situacions i d’altres… on aquests personatges podrien anar així vestits per assistir a un ball d’època. No. Es tracta de la Barcelona de principis del segle XVIII en la que les peripècies del calderer  Bonaventura Alberni (Marc Martínez), de la seva germana Mariana i del benestant Vicenç (Josep Julien) mostren una realitat social que habitualment queda al marge de les narracions èpiques.

Aquests són els protagonistes de Born, un film de Claudio Zulian, basat en fets reals. Tots ells van viure a la Barcelona assetjada per les tropes de Felip V i en el barri que dóna nom a la pel·lícula i al centre cultural aixecat respectant les runes que han quedat d’aquella ciutat i de totes aquestes històries.

Llegeixo en les intencions de l’autor: “ Tres persones confrontades a un temps d’enormes mutacions socials, polítiques i també íntimes. Un temps… que encara és el nostre. Una pel·lícula és un viatge. “Born”, a més, es remunta en el temps. En els moments de crisi sempre sorgeix la pregunta: Com va començar tot això? (Born: un lloc de Barcelona; Born: néixer en anglès). Aleshores cerques imatges, llegeixes llibres, els compares, lligues caps. Te’ls endus en el viatge. En el bloc hi ha alguna cosa d’aquest equipatge – com qui torna a casa i posa una rentadora (la pel·lícula està feta). També té alguna cosa de quadern de bitàcola: les trobades, els llocs, allò que no esperaves que et digués un actor…”

De quina Barcelona estem parlant, de la del segle XVIII, de la del segle XXI? Aquest doble joc entre el que va passar i el que està passant queda expressat en dos elements als que no sempre dediquem l’atenció que  mereixen: la llum i el so.

Potser no és la pel·lícula que podíeu imaginar. No és la visió èpica de l’assetjament. És… molt més. És una mirada sensible, plena de referències pictòriques i molt cinèfiles que el mateix Claudio Zulian ens anirà descobrint, una a una, si cal, en el col·loqui del nostre “Sopar de Cinema”, doncs ens acaba de confirmar la seva presència.

“Ara que tot just acaba d’estrenar-se –continua escrivint el director- el viatge continua. Ara és el moment d’entrar en escena l’espectador…”. És a dir, nosaltres. Ens hi voleu acompanyar? Som-hi!

Antoni K.

Sopars de Cinema Nº 25. Segona època. Dimecres 26 de novembre de 2014. A les 20:00.“Born” de Claudio Zulian. Boliche Cinemes.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s