Dimarts 7 d’octubre, un sopar per a assenyats i espavilats (“Los tontos y los estúpidos”)

Gregory Brossard y Cuca Escribano (1)El cinema, en un principi, abans de conèixer-lo tal com és ara, eren unes ombres en moviment i, més tard, unes imatges projectades sobre un llençol blanc.

Los tontos y los estúpidos, coproducció galaico-catalana amb alguns elements bascos, presentada fa pocs dies en la secció de nous realitzadors del Festival de Sant Sebastià,  és una pel·lícula que es despulla a si mateixa fins el punt que ens mostra com els actors van assajant, a les ordres del director, les pàgines del guió. És una lectura que, mica a mica, ens va introduint  en els problemes i maneres de ser i reaccionar de cadascun d’ells. Mario, Paula i les seves filles, d’una banda, Miguel i Lourdes d’una altra i un jove francès, atractiu i intel·ligent que seduirà amb la mateixa intensitat a les filles i a la seva mare…

Els quatre protagonistes s’han d’acceptar a si mateixos si volen seguir endavant. Miguel ha d’acceptar la seva malaltia, Lourdes el seu complex d’inferioritat, Mario hauria de veure que els seus èxits professionals potser amaguen una vida sentimental molt poc atractiva i, Paula… a la Paula li costa acceptar la seva pròpia edat… D’una manera o altra, per aquests motius, entre altres raons, els quatre se senten molt sols.

Fins aquí –i he intentat reproduir alguns dels propòsits manifestats per Robert Castón, el director del film- una aproximació a l’argument. Però, aquestes històries, més properes del que pensen els mateixos personatges, són mostrades d’una manera molt i molt original. Els actors (destaquen les interpretació de Vicky Peña i Nausicaa Bonnín) aparentment estan llegint el guió, però nosaltres, els espectadors, acabem veient perfectament tota la pel·lícula. Una reflexió sobre la realitat i la ficció que m’ha semblat tan original i interessant que no he pogut resistir-me a proposar-vos-la.

I vosaltres…us hi resistireu?  I… qui són els ximples? I els estúpids? Dimarts ho sabrem…

Antoni K.

Sopars de Cinema Nº 21. Segona època. Dimarts 7 d’octubre de 2014. A les 20:05  “Los tontos y los estúpidos” de Roberto Castón. Boliche Cinemes.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s