Dimarts 16 de setembre, tornem després de les vacances amb “La piel quemada”

els_altres_catalans  portada llibre b i nLa Fundació Paco Candel està commemorant el 50è aniversari de la publicació del llibre “El altres catalans” en el qual Candel va tractar la realitat de la forta immigració que Catalunya va rebre en els anys 60, coincidint amb tots els problemes de l’expansió industrial de la postguerra i de l’obertura cap a la indústria del turisme, que va significar un autèntic impacte social i comercial.

Candel escriu sobre les persones que, des de Múrcia i Andalusia, es van veure obligades a emigrar i un dels pocs llocs on van poder assentar-se va ser les anomenades Cases Barates de Barcelona, que més tard esdevindria la Zona Franca. Eren construccions molt modestes, però una mica més estables que les barraques de Montjuïc, per exemple. El record de Milagro en Milano El techoés indefugible…

En el llibre, Candel escriu sobre la ciutat però sobretot sobre els suburbis on ell mateix va viure. Una crònica sobre la realitat social que en Josep Maria Forn va adaptar a la pantalla en un llargmetratge titulat La piel quemada.

Ara les noves onades migratòries que demanen acolliment no venen del sud de la península, sinó del Nord d’Àfrica i de l’Est d’Àsia. I pel què fa al turisme, es manté, tot i que amb certes mancances, com un dels sectors que ha estat un dels motors econòmics de Catalunya.

8028_I_La_piel_quemada_g.fotograma4

Aquesta situació, la relació que es va establir entre l’emigració i el turisme del boom econòmic,va ser captada per la visió cinematogràfica de Josep Maria Forn des d’una posició d’observador que va anar més enllà de fixar la càmera i mostrar el que podia succeir. Nosaltres, els catalans, estàvem assistint a un fenomen que modificaria una part de la nostra manera de ser i de la qual la Catalunya actual n’és hereva…

La projecció de “La piel quemada” com a inauguració de la temporada de les sessions de “Sopars de Cinema”, del Boliche Cinemes, no és tan sols una sessió per adherir-nos als actes de la Fundació Paco Candel sinó una oportunitat per debatre si la proposta literària de fa 50 anys i de la pel·lícula de 1967 tenen poc o molt a veure amb la realitat que estem vivint. Li ho podrem preguntar a en Josep Maria Forn que ens acompanyarà en aquest sopar-col·loqui.

SdC 19.02 dimarts 16 de setembre de 2014 a les 20h.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s