Dimarts soparem… amb el senyor Ministre! (Crónicas diplomáticas.Quai d’Orsay, de Bertrand Tavernier)

0182353“Senyores i senyors, em dic Alexander Taillard de Worms i sóc Ministre d’Afers Exteriors de França. Aquí en el Quai D’Orsay tinc un equip molt cohesionat. Ara estic preparant  una compareixença en el Consell de Seguretat de les Nacions Unides, a Nova York. La Consellera per assumptes africans, Valérie Dumontheil (Julie Gayet), està convençuda que poden aparèixer problemes en ‘Ubanga’, però jo crec que la crisi de ‘Lusdemistán’ ens situarà  en l’espiral de la política internacional.  Ara bé, continuo creient que ens hem de recolzar sempre en la santíssima trinitat dels conceptes diplomàtics: legitimitat, unitat, eficàcia. Hem de malfiar-nos dels neoconservadors nord-americans, dels russos corruptes i dels xinesos cobdiciosos. El món no es mereix la grandesa d’esperit de França.

Ara tinc un nou col·laborador,  l’Arthur Vlaminck  (Raphaël Personnaz). Li he confiat el ‘llenguatge’. Sí, ell serà qui m’escrigui l’esborrany del discurs que he de fer a Nova York davant dels presidents i primers ministres d’arreu del món. Farem el màxim esforç per demostrar que França és la força que guarda  l’equilibri però, com dic a tothom en el meu gabinet…”per molt que ens trenquem el cul, no ens esmentaran en els llibres d’història. O potser en una nota a peu de pàgina “.

Després de llegir el que diu el senyor Ministre (Thierry Lhermitte), què més podem afegir? Sí, potser uns aclariments, encara que siguin a peu de pàgina, com diu ell. 1. La darrera frase és totalment real. La va pronunciar Dominique de Villepin,  aleshores Ministre del govern que presidia Jacques Chirac, el 14 de febrer de 2003, en plena crisi iraquiana, en el plenari del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. 2. Julie Gayet  és una actriu que interpreta el paper de Consellera d’assumptes africans també coneguda com a companya de l’actual president de França, François Hollande. 3. El personatge a qui confien el ‘llenguatge’, en la pel·lícula l’Arthur Vlaminck, és un dels autors del guió (premiat al festival de Sant Sebastià) i actualment és el Conseller d’afers culturals de França a Nova York. O sigui que continua en la carrera diplomàtica. 4. Per aquesta circumstància l’esperit de quasi tot el que es pot veure en la pel·lícula Crónicas diplomáticas de Bertand Tavernier és… veritat!

Si creieu que ja tocava veure una comèdia… aquí la teniu. Confesso que vaig riure a gust. De tant en tant substituïa mentalment a un personatge francès per un dels que coneixem i aleshores…

Si voleu passar una bona estona… i parlar-ne, el dimarts teniu una cita en el Boliche Cinemes.

Antoni K.

Sopars de Cinema. Segona època. Nº 11. Dimarts 8 d’abril de 2014. A les 20:00 “Crónicas diplomáticas. Quai d’Orsay” de Bertrand Tavernier. Boliche Cinemes.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s