Dimarts 11 de març, sopem amb una adolescent (“Jove i maca”, de François Ozon)

joven-y-bonita-2013-imagen-1Creieu que aquesta noia sembla que tingui 17 anys?  M’intriga la seva mirada. No és de por, no em sembla que sigui de desig per a res o per a ningú. Observa, sí, amb atenció, però sense cap mena d’il·lusió. L’ha perdut als 17 anys? Es pot perdre la il·lusió als 17 anys? L’adolescència és un període en el que tot és possible. Rimbaud  ho descriu en el poema “La serietat no existeix als 17 anys”.  Però Isabelle (Marine Vacth), la imatge d’aquesta fotografia, la protagonista de Jove i macaestà passant per aquesta etapa de la vida en la que s’experimenta la transformació del propi cos i les reaccions poden ser moltes i molts diferents.

François Ozon, el director de Jove i maca no vol mostrar l’adolescència com un moment sentimental, sinó com un moment quasi hormonal. Un fet extraordinari, que trasbalsa als joves, que pot induir-los a anar més enllà dels límits. De quins límits estem parlant? Els límits de cada generació tenen les seves peculiaritats i, fins i tot, les seves explicacions. Per alguns dels lectors d’aquestes convocatòries els límits de la seva època podia ser, posem per cas, un “porret”?  En altres generacions hem vist com l’anorèxia o el consum d’algunes drogues era com una mena d’obrir la porta cap a un món sense consideracions morals… Un trencament amb l’ordre establert.

Per a Isabelle la prostitució és com un viatge, una experiència, però encara no és una perversió. Tampoc és per necessitat material doncs perquè quedi més clar, el director situa a la família d’Isabelle sense problemes econòmics. No ho fa, doncs, per diners, encara que els agafa dels clients.. Tampoc per plaer. Aleshores… per què ho fa? Per què es prostitueix Isabelle?

La pel·lícula està dividida en  quatre estacions d’un any que coincidiran amb quatre visions que les persones més propers tenen d’Isabelle. Però la nostra, la nostra visió, no es troba en cap estació, sinó en un sol dia: el del  pròxim dimarts… L’aprofitareu?

Antoni K.

Sopars de Cinema. Segona època Nº7. Dimarts 11 de març de 2014. A les 20:00 “Jove i maca” de François Ozon. Boliche Cinemes

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s