Dimarts 25 de febrer sopem amb “La segunda mujer”

La-segunda-mujer-11Mireu-les. La de la dreta és Fatma, l’esposa de Mustafà. La de l’esquerra és Ayse, l’esposa de Mustafà. Qui és aquest Mustafà que té dues esposes? I les dues estan somrient? Per què?

Mustafà és un kurd que viu amb tota la seva família a Viena, en un barri d’immigrants. No s’han integrat. Viuen en el seu món però en una altra ciutat…, en una altra societat que té els seus propis hàbits i costums, naturalment.

La segunda mujerés la primera pel·lícula dirigida per un austríac, Umut Dag, de família kurda, que tracta un tema que, segons ell, no és una situació que passi sovint, però de vegades passa: l’home que té dues esposes. Aquests matrimonis de conveniència són una pràctica prohibida. La poligàmia està perseguida tant a Turquia com a Àustria. Però que estigui prohibit no vol dir que no es practiqui en absolut…

Si ho voleu veure més arrelat en les costums otomanes afegiré que és Fatma, la primera esposa, qui pressiona al seu marit perquè es casi amb una altra dona, l’Ayse. La Fatma no es troba prou bé, sembla que els metges poden diagnosticar-li un càncer i si el seu marit es casa amb una jove turca, com l’Ayse, el dia que ella falti sap que tindrà una substituta que lluitarà per tirar endavant a la família.

Sóc plenament conscient que tot això que estic explicant resulta, conceptualment parlant, una situació totalment oposada a la nostra mentalitat i això fa de La segunda mujer“, desde el seu mateix plantejament, una obra singular per a nosaltres, espectadors d’un món que potser no entén la poligàmia com una situació socialment assumida, encara que legalment estigui perseguida.

S’imaginen els veïns del pis del costat, aquella família absolutament correcte i amable, amb el senyor que té dues esposes? Quin és el paper d’una i altra? Diguem-ho clar: amb quina de les dues compartirà el llit? I si la segona, que lògicament és jove, acabés embarassada? Com s’ho prendrien les filles del primer matrimoni?

“La segunda mujer”, de Umut Dag, diuen que és un film de dones, per a dones, però jo crec que resultarà molt i molt curiós per als homes. Totes i tots esteu convidats a veure’l i parlar-ne.

Us puc assegurar que cap de nosaltres quedarà indiferent un cop acabada la projecció… D’això es tracta, no?

Antoni Kirchner

Sopars de Cinema. Segona època Nº5 Dimarts 25 de febrer de 2014. A les 20:00: “La segunda mujer”, de Umut Dag. Boliche Cinemes.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s