Dimarts 17 de desembre, soparem amb vosaltres…

pantalla en blancNo. Avui no hi ha fotografia per il·lustrar aquesta convocatòria. No hi ha fotografia perquè, en realitat, n’haurien d’haver-hi tantes que no hi cabrien…

Per què? Doncs per molts motius. Per exemple: podríem haver pensat en totes les imatges de les 269 sessions que hem fet en aquests sis anys. Una altra possibilitat era la de reunir les diferents imatges de la façana o l’interior del cinema que circulen per Internet i que els diaris han aprofitat per il·lustrar unes improvisades (i molt mediocres) notes informatives. Podríem… podríem  haver reunit els documents gràfics que tenim de les visites que ens han fet autors i professionals que han  sopat amb nosaltres a fi de comentar les seves obres.

Hi ha una imatge que té força, molta força, la de la platea de la sala 1 que conserva totes les característiques arquitectòniques del cinema que tothom ha pogut conèixer en aquest 64 anys d’existència. Però m’ha semblat que aquesta imatge corresponia a la sessió que en Ramon Colom, l’empresari, vol oferir la nit del dijous 19, en una “the last picture show”.

La darrera possibilitat, per no allargar-ho més, era la que hem triat: aquesta imatge és la de la pantalla blanca del cinema. Allà on tots hem pogut veure les pel·lícules “a la nostra manera”. Les hem viscut i entès com hem pogut i volgut. Mentre existeixi la pantalla blanca existirà el cinema com nosaltres l’hem vist des de que va néixer.  En el futur ja decidiran com volen veure el cinema però,  avui, tot i amb les més noves tecnologies… no hi ha cinema sense una pantalla blanca…

Sí, crec que ha quedat bastant bé, però… si he de ser sincer… tampoc és aquesta la proposta escollida. La veritat es que aquest cercle en blanc aixopluga les imatges de tots, tots els tertulians que ens han acompanyat en els “Sopars de cinema” des de la nit del dimarts 24 d’abril de 2007. Començant pels que ja no hi son i que ells van fer córrer la veu i gràcies a ells van arribar nous tertulians que els van succeir, fins a tots els que ens acompanyeu actualment, sempre que podeu. En el nostre pensament hi ha totes aquestes imatges que juntes, molt juntes, ocupen la il·lustració de la convocatòria de la pròxima sessió.  Oi que ara ho veieu? Si us hi fixeu una mica, segur que us hi trobareu per què, us ho asseguro, hi sou tots. Tant si heu vingut una sola vegada com si  fa molts de temps que no heu tornat a sopar amb nosaltres.

Per cert, la pel·lícula que veurem serà  Niñera moderna de Walter Lang, amb la que el Cinema Alexandra es va inaugurar  i ens acompanyarà una persona que ha conegut mot bé tant el cinema com la pel·lícula, en Jaume Figueras.

Fins dimarts,

Antoni K.

Sopars de Cinema Nº 270. Dimarts 17 de desembre de 2013. “Niñera moderna” de Walter Lang.  Cine Alexandra.

Anuncis

Un pensament sobre “Dimarts 17 de desembre, soparem amb vosaltres…

 1. És molt trist veure com es tanca un cinema com l’Alexandra. És responsabilitat de molts i culpa de no sabem qui. L’Antoni ha ajudat i molt a que l’Alexandra sigui reconegut com un cinema diferent.
  És molt trist veure com un bon grapat de persones es reunien cada dimarts – alguns cops us he acompanyat – i ara hauran de trobar un altre manera de seguir amb els “sopars de cinema”, que segur aquests no pleguen.
  És molt trist veure com es tanca una porta al cinema independent. Productors i distrïbuidors, sobre tot el més petits, com jo ho patirem més si cap.
  És trist veure com les diferents administracions catalanes han fet bandera d’una llei de cinema que s’ha quedat dins un calaix sense cap mena de senvolupament i no han pensat gaire en un pla de cinemes a Catalunya.
  És molt trist veure que gent se’n alegra del tancament. Veure que gent diu: “jo ja ho sabia..” Llestos!
  És molt trist veure un cinema català tant pobre i una televisió catalana com TV3, tant potent i bona, i que no hagi sabut fer gaires coses per la producción i distribució catalanes.
  És molt trist.
  Toni Badimon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s