Dimarts 3 de desembre, sopem quebequès? (Profesor Lazhar)

hero_EB20120425REVIEWS120429995AR corregit

Feia temps que tenia interès en moderar un col·loqui amb Profesor Lazhar,  pel·lícula que, quan es va estrenar l’any passat, es va convertir en un èxit de públic una mica sorprenent i no perquè no s’ho mereixi  precisament, sinó perquè va depassar totes les expectatives.  Nosaltres havíem vist  “La Clase” (en el 2009)  i això de tractar el tema de professors i alumnes em queia una mica fora de context (una manera de dir que em feia una mica de mandra, per què hem de dissimular, no?). Però, fa unes setmanes, vaig tenir la oportunitat de veure-la.

He de dir que, abans de visionar-la, totes les referències que en tenia eren immillorables: “El que fa que la pel·lícula sigui apassionant és la saviesa i l’elegància amb les quals tracta sobre els temes del dolor i la sanació, i la tranquil·la  bellesa de la interpretació de Mohamed Fellag com a professor Bashir Lazhar”.   The Wall Street Journal.

“Profesor Lazhar” construeix l’esperança en el rostre d’una situació dramàtica i llança una nova llum a la qüestió de què és la veritat i com trobar-la”. The New York Observer.

“Pedagogia en 35 mm. (…) Una pel·lícula preciosa (…) en la línia de les franceses “Hoy empieza todo” i “La clase”, però amb un to menys documental i més sentimental (en el bon sentit ), més emocionant “.   El País.

“És esplèndida (…)  és una pel·lícula sense concessions.    Hi imperen l’emoció, el talent i -malgrat tot- l’alegria. (…) Puntuació: (sobre 4)”.   La Vanguardia.

“La pel·lícula, dotada d’una càrrega social forta, no funcionaria al nivell desitjat si no fos per la gran aportació interpretativa dels seus protagonistes (…)  Mohamed Fellag, que sap dotar el personatge d’un acurat equilibri entre la sobrietat, el carisma i la tendresa. Per l’altra, els nens i nenes, tots ells extraordinaris i sumament creïbles”. EL PUNT/AVUI

“La formació periodística i l’experiència com a cooperant internacional del director  es manifesten en la gran virtut del film: claredat expositiva i una mirada a l’immigrant lliure dels tics habituals de l’etnocentrisme occidental”.  ARA

Un cop visionada no he dubtat ni un moment. Aquesta és una pel·lícula que va molt més enllà de les relacions entre professors, alumnes, escoles… El que pretén el director, Philippe Falardeau, és parlar-nos de la superació del xoc de cultures, entre un professor, un home culte, un àrab, un immigrat que parla el francès d’Algèria i una escola i uns alumnes (una societat), que parlen el francès canadenc i tenen una cultura i un ‘status’  ben diferent. És un reflexió pedagògica davant d’una situació límit, que es produeix al principi, a l’inici de la pel·lícula i que no penso pas desvetllar…

Aquesta situació, aquest fet, insòlit, imprevisible, afectarà als alumnes, als professors i a la direcció de l’escola. Però l’autor del film fuig  del didactisme i opta per una  realització en la que tot es mostra amb naturalitat.

Bashir Lazhar, el professor, explica quan comença les classes que el seu nom , Bashir, es pot traduir com a ‘portador de bones noticies’ i Lazhar com ‘afortunat’.

Podríem dir que jo em sento, ara i en aquest moment, com en Bashir Lazhar: us porto bones notícies,  doncs us recomano que no deixeu de veure  aquest  extremadament sensible film que és “Profesor Lazhar”  el pròxim dimarts i crec que seré afortunat  per què confio en que tornaré a comptar  amb els fidels tertulians que ens acompanyen habitualment en els “Sopars de Cinema”…

Antoni K.

Sopar de Cinema Nº 268. Dimarts 3 de desembre de 2013. A les 20:30 “Profesor Lazhar” de Philippe Falardeau. Cinema Alexandra.

Aquesta pel·lícula no està en cartell. La sessió serà exclusivament per a nosaltres. 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s