Dimars 26 de novembre, sopem amb el director de “La Por”

_MG_3889Un sopar en família, no? El pare (Ramon Madaula), la mare (Roser Camí), en Manel, el fill (Igor Szpakowski) i, d’esquena, Coral, la filla (Alícia Falcó).

Els fills han tornat del col·legi… amb un petit incident. Sembla que la Coral ha pegat a una companya que l’ha insultat; coses que passen, no? I en Manel ha dit a la seva amigueta que potser haurien de tallar aquesta incipient relació entre adolescents; coses que passen, no?

La mare ha tingut un dia… com els altres: atrafegada. Segur?

Però… deixeu de llegir, per un moment, i claveu els ulls a la imatge. Fitxeu-vos bé ens els rostres. El pare està seriós, molt seriós. Està preguntant alguna cosa a la seva esposa, però ho fa des d’una posició molt seriosa, com si passés alguna cosa greu. La mare sembla que està intentant dir que no hi ha res greu per explicar. La Coral no sabem quina cara posa perquè la tenim d’esquena però… i en Manel?

En Manel no mira a la mare que està dient que no passa res d’especial, en Manel està mirant al seu pare…

Hi ha llum sobre la taula i una làmpada al fons, però el menjador està tant sols il·luminat per poder veure el que hi ha a la taula. La resta del saló està en penombra. És una manera de induir-nos, amb tots els detalls possibles, a participar de la sensació que hi ha en aquesta família.  En aquesta família… hi ha La Por.

Fitxeu-vos com comença la pel·lícula. Un matí qualsevol, una casa qualsevol, un home qualsevol. S’afaita. Es vesteix. Esmorza.  En quan surt de casa i tanca la porta, la dona i els fills s’aixequen tot d’una del llit i es disposen a començar el dia. És a dir, l’activitat “normal” o habitual de la resta de la família comença quan saben que el pare ja no hi és… Però el pare s’ha descuidat les claus i torna a casa!  I, aleshores, la resta de la família es queda paralitzada. L’home els ignora però ells no poden deixar de mirar-lo. No és la sorpresa ni la son. És… simplement, “La Por”.

Aqueta vegada no vull avançar-vos més detalls perquè tindrem l’oportunitat de demanar explicacions i aclariments a l’autor de la pel·lícula: en  Jordi Cadena ens acompanyarà en el nostre “·Sopar de Cinema”, com ho va fer, fa tres anys, amb el debat de Elisa K.

“La Por”  – diu l’autor-  és una pel·lícula que reflexiona sobre la violència de gènere. Una pel·lícula que parla sobre l’anul·lació de la identitat del maltractat, de la seva impotència per posar remei al que li succeeix i que parla, també, dels trets psicòpates que caracteritzen al maltractador. Parla d’una violència sense efectismes que es mostra, gairebé sempre fora de camp, a partir de la por que pateixen els personatges(…) Una història de preguntes més que de respostes, que intenta evitar clixés emocionals i que s’interroga sobre la identitat del mal, sobre la seva persistència i sobre el costat més fosc de la naturalesa humana”.

Si el mateix autor diu que ha volgut proposar-nos una història de preguntes més que de respostes… crec que tindrà feina després de prendre els postres…

Aquesta vegada tots els companys de la crítica han coincidit en atorgar-li els mèrits, poc habituals en aquest tipus d’arguments,  de suggerir abans que mostrar, de crear un clima intens sense necessitat de caure en fàcils efectismes.

Dimarts ho podrem comprovar i, sobre tot, li preguntarem a l’autor… pel final del film. N’estic ben segur! Ens hi acompanyareu? Tots juntets, arraulits en el restaurant, podrem parlar, amb tota llibertat… de “La Por”.

Antoni K.

Sopar de Cinema Nº 267. Dimarts 26 de novembre de 2013. A les 20:45 “La Por” de Jordi Cadena. Cinema Alexandra.                                                                                     Atenció; hi ha una sessió, pública, a les 20:20, però en aquesta ocasió l’empresa del Cinema Alexandra ha previst una sessió especial, per a nosaltres, a una hora més convenient: a les 20:45, perquè la pel·lícula té una durada d’uns 75minuts. Igualment podeu anar a veure-la el dia i a l’hora que us vagi més bé i retrobar-nos en el restaurant a quarts de deu de la nit, però en aquest cas, també, s’hauria de fer la reserva habitual.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s