Dimarts 15 d’octubre: “Un médico alemán”.

AlexWakoldaÀlex Brendemühl, és un actor català, de pare alemany  que, des de 1995 en que va aparèixer en una de les històries de “El per què de tot plegat”, ha intervingut ja en 66 llargmetratges i, des de fa un temps, amb papers de personatges… més aviat obscurs. Mireu com ens mira. Ferm. Segur de sí mateix. Sembla que pot estar així tota l’estona sense parpellejar ni un segon. És dels que aguanten la mirada, però és que el personatge ho exigeix. Interpreta a Josef  Rudolf Mengele, oficial de les SS, que va ‘exercir’ en el camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau.

Va doctorar-se en antropologia a la Universitat de Munic, i en medicina a la de Frankfurt i pels experiments que realitzà amb els presoners, era conegut com l'”Àngel de la Mort”.

Us ho confesso: em feia mandra anar a veure una pel·lícula amb aquest tema. Recordava a Gregory Peck interpretant al mateix doctor a “Los niños del Brasil”  (ja és tenir nassos convertir l’aparença de bonhomia d’en Gregory Peck en un personatge sense escrúpols) on intentava manipular genèticament una colla de nens per recrear un munt de futurs Adolf Hitler!

Però, d’altra banda, confiava en que Lucia Puenzo, la novel·lista i realitzadora argentina, ens mostraria una història ‘diferent’, amb implicació dels argentins que en els anys 60 van acollir a tota una colònia de fugitius alemanys. Un episodi de la història conegut, però no tractat pel cinema (que jo recordi). Més encara. El títol original del film és ‘Wakolda’, una paraula en llengua mapuche de la que ja us en parlaré el dimarts… Per tant podía resultar una proposta ‘diferent’ a la que, a primera vista, em podia imaginar.

I aquesta vegada ho vaig encertar. Els dubtes respecte a si la pel·lícula podia resultar escabrosa aviat es van dissipar. La història està basada en el protagonista, que és real i que efectivament va viure amb relativa llibertat per tot sud Amèrica gràcies a un passaport lliurat per les autoritats espanyoles però, la història de la que ens parla el film, és una al·legoria del que podia haver passat i el fons de la qüestió està vinculat en els estudis del doctor.  Lucia Puenzo parla d’uns fets, de les teories i estudis d’aquell metge però sense necessitat de recrear-se en escenes desagradables.

La denúncia, que n’hi ha, està més en la permissivitat que en els fets. I els fets, si prenem com element comparatiu qualsevol episodi de sèrie televisiva, és apte per a tots els públics. I, oh casualitat!, es torna a parlar de la puresa de la raça  quan precisament avui, dotze d’octubre, hi ha un Estat europeu que celebra el dia de la raça… i, també podríem parlar  de dades que pertanyen a la llegenda: entre tants fugitius alemanys, és cert que un d’ells era el mateix Adolf Hitler?

He trobat, fins i tot, una imatge de Villa La Angostura. Una fotografia de la casa que, se suposa, el va aixoplugar. I sabeu a on estava aquesta casa? Exactament a la regió de La Patagònia, a la ciutat de Inalco, al costat del llac Nahuel Huapi. El mateix lloc on s’ha rodat la pel·lícula. I a on Lucia Puenzo situa l’acció. (I ja sabeu que… en cinema, en el bon cinema, res és gratuït…).

Us recomano que deixeu la mandra a casa, com vaig fer jo i us encoratjo a que us animeu a acompanyar-nos el pròxim dimarts a veure “El médico alemán”. Una veritable sorpresa. I us parlaré del significat de ‘Wakolda’. I us ensenyaré una fotografia de Villa La Angostura, suposada residència de Hitler a Argentina. I, sobretot, parlarem de les nines… el cap de les quals podeu veure darrere el primer pla d’Àlex Brendemühl… Torneu a mirar, sisplau, la fotografia. Les veieu? Tot lliga.  No us en penedireu. Espero.

Antoni K

Sopars de Cinema Nº 261. Dimarts 15 d’octubre de 2013. A les 20:15 “El médico alemán” de Lucia Puenzo.  Cinema Alexandra

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s