Recuperem un Resnais de la 1a temporada: “Asuntos Privados en Lugares Públicos”.

2006_coeurs_003-570x241

En el bar d’un Hotel, Dan (un dels protagonistes) interroga a Lionel el barman

– Quina tranquil·litat, no?

– Molta, sentor.

– I per què passa això? Ho sap?

– Ni idea senyor. Potser perquè avui és dimarts…

Aquest diàleg que està manllevat d’una de les primeres escenes de “Asuntos privados en lugares públicos” d’Alain Resnais, espero que no resulti premonitori, que no es pugui aplicar a la convocatòria del proper dimarts dia 30 d’abril  a les 20:15.

Alain Resnais és un dels símbols, encara vius, del cinema europeu, del millor cinema europeu. La història del cinema el recordarà per obres com “Hiroshima mon amour”, “L’Année dernière a Marienbad, “La guerre est finie”, “Mon oncle d’Amèrique”, “Smoking”, “No smoking”, “Les herbes folles” entre moltes altres.

Hi ha qui diu que els flocs de neu simbolitzen els cors de les persones. Si acceptem aquesta metàfora podrem comprendre el títol original del film, “Coeurs”, així com la nevada que va cobrint els carrers de París, blanquejant les espatlles dels vianants mentre els cors dels protagonistes es van refredant per moments.

Són  les històries creuades de sis personatges: Dan és un soldat que torna de ser expulsat de l’exèrcit. Per escapar de la seva pròpia vida, i dels seus amics, es refugia en l’alcohol. Atordida i absent, la seva noia Nicole no troba el camí per apropar-se a Dan.

Gaelle busca de manera desesperada i sense èxit l’amor. El seu germà Thierry, un agent immobiliari, se sent força atret per la seva companya de treball, Charlotte, una fervorosa catòlica  practicant que juga perversament amb el sentiments de Thierry… de la mateixa manera que amb la resta. Lionel, que reparteix la seva vida entre el seu pare malalt i el seu apàtic treball de cambrer, intenta combatre la solitud i la monotonia. Sota la neu de París se succeeixen les històries d’aquests sis personatges.

El passat dia 24 d’abril vàrem celebrar el sis anys dels “Sopars de Cinema” i pel pròxim dimarts, dia 30, hem pensat en recuperar una pre-estrena que vàrem presentar en la primera temporada d’aquestes sessions. Alguns dels que varen venir… ja no hi son, i els que avui ens acompanyeu habitualment… encara no ens coneixíeu. Potser serà una bona ocasió per veure com el temps passa però els cinema, els films, les obres, romanen.

És curiós, però d’Alain Resnais, un autor que ha fet un cinema que mai no ha estat considerat “fácil” és, probablement,  de qui hem programat més pel·lícules. Dimarts en podem parlar. Millor dit, ho podem compartir, per què Alain Resnais ens recordarà, amb aquesta pel·lícula, la tremenda necessitat que tots tenim de trobar, de sentir un afecte…

Fins dimarts, no?

Antoni K.

Sopar de Cinema Nº 247. Dimarts 30 abril de 2013. A les 20:15 “Asuntos privados en lugares públicos” d’Alain Resnais. Cinema Alexandra.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s